Vraag uiterlijk 1 september uw huurtoeslag en/of zorgtoeslag over 2022 aan

Wist u dat 1 op de 10 mensen van 55+ geen zorgtoeslag aanvraagt? In het geval van huurtoeslag ligt dit nóg iets hoger, namelijk 1 op de 6 (Onderzoek Regioplan, namens KBO-PCOB 2018). Dit terwijl de groep gepensioneerden de grootste groep huurtoeslagontvangers is. Zonde, want zij laten hiermee geld liggen.

Het aanvragen van toeslag kan ook achteraf. Veel mensen vinden dat prettig, omdat ze nu precies weten hoe hun persoonlijke situatie er in 2022 uit zag, en op hoeveel toeslag ze dus daadwerkelijk recht hebben. Dat betekent dat mensen nog tot en met 1 september 2023 zorg- en huurtoeslag over 2022 kunnen aanvragen.

Vraag uiterlijk 1 september uw huurtoeslag en/of zorgtoeslag over 2022 aan
Kreeg u in de afgelopen twee jaar voor het eerst AOW? Of bent u minder gaan werken? Dan kunt u misschien nog huurtoeslag en/of zorgtoeslag uit 2022 krijgen. U kunt dit tot en met 1 september 2023 aanvragen op Mijn toeslagen. Weet u niet hoe dat moet? Er staat hulp voor u klaar.

Huurtoeslag en zorgtoeslag is geld dat u kunt krijgen van de overheid. Het is bedoeld om u te helpen bij het betalen van uw huur en zorgkosten. Hoeveel toeslag u kunt krijgen, hangt onder andere af van uw inkomen. Wilt u toeslag aanvragen? Dat kan ook na afloop van het jaar. Dat is wel zo handig, want nu weet u hoe uw persoonlijke situatie er in 2022 uitzag. Bijvoorbeeld hoeveel u verdiende en hoeveel huur u hebt betaald. U kunt nog tot en met 1 september huur- en zorgtoeslag aanvragen over 2022.

Waarom u nog recht kunt hebben op toeslag
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u nog recht hebt op toeslag uit 2022, terwijl u dat misschien niet verwacht. Bijvoorbeeld:

• Omdat u voor het eerst AOW kreeg
• Omdat u minder bent gaan werken
• Omdat u bent gescheiden of uit elkaar ging en nu in een huurhuis woont
• Omdat uw partner overleed

Laat geen geld liggen
Wilt u weten of u nog huur- of zorgtoeslag over vorig jaar krijgt? U kunt het zelf controleren op toeslagen.nl/proefberekening. En vraag het via Mijn toeslagen op toeslagen.nl daarna meteen aan. U hebt nog tot en met 1 september 2023 om dat te doen.

Geef veranderingen altijd door
Blijkt dat u nog recht hebt op toeslag uit 2022 en vraagt u deze aan? Dan krijgt u automatisch ook in 2023 toeslag. Controleer daarom ook uw gegevens over 2023. Is er iets veranderd in uw persoonlijke situatie? Is uw inkomen bijvoorbeeld hoger omdat u werkt naast uw pensioen? Pas dit dan meteen aan in Mijn toeslagen.

Op toeslagen.nl vindt u alle voorwaarden voor toeslagen. Denkt u dat u alleen in 2022 recht had op toeslag? Bijvoorbeeld omdat u nu veel meer verdient? Dan kunt u de toeslag na uw aanvraag meteen stopzetten per 31 december 2022. Dan ontvangt u nu alleen toeslag voor 2022.

Hulp
Lukt het aanvragen u niet? Of heeft u vragen? We begrijpen dat u soms hulp kunt gebruiken. Zoals van een familielid of vriend of een dienstverlener via de Belastingtelefoon (0800 – 0543). Let er wel op dat u het wachtwoord van uw DigiD nooit aan iemand anders geeft. Kijk voor meer informatie op toeslagen.nl/hulp. Daar vindt u onder andere welke persoonlijke hulp er bij u in de buurt is.

Lees het volledige bericht op KBO-PCOB.nl